KKK (kijárási korlátozás kompatibilis) 5vös5km – 2020 tavasz

A járványügyi veszélyhelyzet miatt a hagyományos módon nem szervezhető meg az idén tavaszi 5vös5km futóverseny. Hogy mégis legyen valami, készítettem egy pályát a MapRunF tájfutó alkalmazáshoz. A pálya május 20-ig elérhető.

Használati útmutató

  1. Telepítsük a MapRunF alkalmazást a Google Play vagy az App Store segítségével.
  2. Állítsuk be az adatainkat (név, email-cím, stb.) a "Name" gomb megnyomásával.
  3. Érdemes megismerkedni a program használatával valamilyen könnyű pályán a környékünkön. Az "Events near me" megmutatja a közeli pályákat, a "Select Event" segítségével pedig ország/település alapján kereshetünk.
  4. A pályát "HUNBUD 5vos5km Futokor" néven lehet megtalálni. Ha a helyszín közelében vagyunk, akkor akár az "Events near me" menüből, egyébként pedig a "Select Event" menüből, a Hungary/Budapest/ELTE Laygmanyos mappában. Miután a pálya betölt (legyen bekapcsolva a wifi vagy a mobilnet), a "Select Event" alatt már látni fogjuk az "5vös5km PXACV" nevet.
  5. A pálya egy hagyományos kötött pontsorrendű tájfutópályaként lett megvalósítva. A cél a megadott, emelkedő számsorrendben érinteni a 15 virtuális ellenőrzőpontot.
  6. Futás előtt válasszuk ki a "Go to start" menüt. Ekkor meglátjuk a pálya térképét az ellenőrzőpontokkal. A start/célt egy egymásra rajzolt háromszög és kör jelzi. Az óra akkor indul, amikor a telefon GPS-e szerint 15 méteren belül értünk a rajt/cél zónához, ami az Északi tömb DK sarkánál a parkoló kijárata. A startot egy pittyenés jelzi. Ekkor kezdhetünk futni.
  7. Hasonló hangot hallunk majd minden ellenőrzőpont érintésekor is. (szintén 15m-en belül) Ilyenkor az adott pontok az alkalmazás térképén liláról zöldre váltanak. A pontok közelében érdemes figyelni az alkalmazást, hogy nem kerültünk-e véletlenül el egy pontot (ha a GPS pillanatnyi hibája nagyobb 15 méternél, előfordulhat). Különösen ügyeljünk a fordító pontra (13-as). Mivel a 3 kör nyomvonala több helyen átfed, olyan is lesz, hogy olyan pontokat érintünk, amik később/korábban kerülnének sorra. Ez nem baj, csak legyenek meg akkor is, amikor éppen rajtuk a sor. Elvileg az első és a harmadik kör a Magyar Tudósok körútja belső (egyetem felőli) járdáján, a második kör (egészen a fordító pontig) pedig a külső járdáján fut.
  8. A célt elérve (újabb pittyenés) az időmérő megáll. Ha be van kapcsolva az adatkapcsolat, akkor automatikusan feltöltődik az eredményünk, ha nem akkor a "Results" képernyő "Upload (manual)" menüpontjával feltölthetjük, amint van internet-kapcsolatunk.

Tipp

Megpróbálhatjuk a beállításoknál 15 méternél nagyobbra állítani a "punchTolerance" értékét, így biztosabban "megtaláljuk" az ellenőrzőpontokat. De vigyázzunk, mert ha túl magas ez az érték, akkor előfordulhat, hogy a műszer a célpontot is megtalálja az első kör végén, mikor a külső járdán elfutunk mellette. 20 méteres tolerance még várhatóan nem okoz gondot, de ennél magasabb értékkel pórul járhatunk.

Eredmények

Az eddigi eredmények:

Sok sikert!